Dikdik

Madoqua

dikdik
De dikdik is een kleine antilope en dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt als hij schrikt. Een dikdik wordt 55 tot 72 centimeter lang, 3,8 tot 7,2 kilogram zwaar en 35 tot 45 centimeter hoog. De staart is 4 tot 6 centimeter lang. Vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes.

Voedsel 

Hij foerageert voornamelijk ’s morgens en ’s avonds. De dikdik eet scheuten en bladeren van altijd groene bomen en struiken, aangevuld met vruchten en grassen.

Voortplanting

De dikdik leeft in paartjes. Een echtpaar verdedigt een stukje grondgebied fel tegen indringers, voornamelijk andere mannetjes. Bij gevaar maakt het mannetje een fluitend geluid, waarna het vrouwtje en jongen zich verschuilen in het struikgewas. Het dient tevens als afleidingsmanoeuvre.

Leefgebied

Hij leeft in de drogere streken van Oost- en Zuidwest-Afrika. Hij heeft een voorkeur voor gebieden met voldoende droog en dicht struikgewas, waarin de dikdik schuilt bij gevaar en hitte.