Dwergmangoest

Helogale parvula

Dwergmangoest - Mungos mungo

De dwergmangoest is de kleinste mangoeste soort, ze leven in oostelijk tot centraal Afrika. Ze worden maximaal 22cm en wegen maximaal 350 gram, de staartlengte is maximaal 17,5 cm. De vachtkleur wisselt per regio van geel tot donkerbruin. Ze komen voor in een aantal leefgebieden, maar leven voornamelijk op savannes en boomsavannes. Ze zijn overdag actief en leven in grote groepen waar een hiërarchie bestaat, het dominante baas staat aan het hoofd van de groep. S’nachts rusten ze in grote termietenheuvels. Ze eten voornamelijk insecten, maar soms worden ook kleine zoogdieren, reptielen en vogels gegeten. Ze zijn nog erg algemeen binnen hun verspreidingsgebied.