Europese Hop

Upupa epops – Hoopoe

europese hop

De hop is rond de 28 cm groot en erg sierlijk met zijn lange poten en snavel. De hop heeft als bijnaam ‘schijtlijster’. In de tijd dat de pop met haar jongen op het nest zit, gaat het nest vreselijk stinken. Dit komt omdat de broedende pop en de jongen een geurklier hebben waarmee ze een sterk ruikende stof kunnen afscheiden. Zelfs katten gaan hiervoor op de loop! De jongen kunnen met het wegspuiten van hun ontlasting deze geur heel gericht op een eventuele bedreiging schieten.

Voedsel

Het is een echte insecteneter en hij is vaak op de grond te vinden. Hij eet ook slakken, veenmollen, spinnen en kleine reptielen. De Hop drinkt zelden water, vocht halen ze uit hun voedsel.

Voortplanting

Het is een holenbroeder, hij nestelt in boomholtes, onder dakranden en in gaten in oude muren. De pop legt meestal 7 of 8 eieren die ze alleen uitbroedt. De man brengt voer en hij voert ook de jongen, maar hij gaat bijna nooit in het nest zelf.

Leefgebied

De Hop komt in heel Europa voor, maar ook in andere werelddelen. In Nederland wordt hij nog maar zelden gezien. Hij leeft in gebieden met graslanden, bomen en struiken