Inca kaketoe

Cacatua leadbeateri

inca kaketoe

De Inca kaketoe heeft een opvallende kuif waarvan de veren een slag gedraaid zijn. De vogel zelf is zalmroze met wit, maar in de kuif zitten ook gele delen. Deze kaketoe leeft meestal in paartjes of kleine groepjes.

Voedsel

Zaden, noten, vruchten, bessen en knollen.

Voortplanting

Inca kaketoes nestelen graag in een holte in een boom. Op de bodem leggen ze houtsnippers en bast die ze zelf rond de ingang van het hol weg knagen. Het vrouwtje legt meestal twee tot vier eieren, die ze samen met het mannetje uitbroedt. Vaak broedt het mannetje overdag en het vrouwtje ’s nachts. De ouders zorgen samen voor de jongen, die ongeveer acht weken na het uitkomen het nest verlaten. De jongen blijven daarna vaak nog lang bij de ouders in een soort familiegroep leven.

Leefgebied

De Inca kaketoe komt voor in het midden en zuidwesten van Australië. Ze komen vooral voor in gebieden met veel grasland en groepjes bomen en blijven graag in de buurt van water. Ze worden ook veel gezien rond graanvelden, waar ze makkelijk water en voedsel vinden