Sneeuwhaas

Lepus timidus

De sneeuwhaas is een grote hazensoort die leeft in de hooglanden van Europa, Siberië en Japan. Ze zijn iets kleiner dan de Europese haas, maar wel iets zwaarder in gewicht. Ze worden maximaal 65 cm en kunnen maximaal 5 kg wegen. Anders dan wat de naam zegt heeft deze soort niet het hele jaar een witte vacht, in het voorjaar verruilen ze de witte vacht voor een bruine vacht. De staart blijft wel het hele jaar door wit. Ook hebben ze grotere poten dan de Europese haas voor het leven in de sneeuw. Ze eten voornamelijk gras, boomschors en knoppen van bomen. Ze leven in een grote verscheidenheid aan leefgebieden, van tundra’s in Scandinavië tot bergen tot 2000 m in de Alpen. Het zijn dieren die voornamelijk solitair leven en alleen in de paartijd bij elkaar komen.