Woesteinbuizerd

Parabuteo unicinctus

woestijnbuizerd

 

De tarsels(mannetjes) van deze soort hebben een lengte van ongeveer 45 cm, een spanwijdte van circa 80 cm en een gewicht van ongeveer 750 gram. De wijven(vrouwtjes) hebben een lengte van rond de 60cm, een spanwijdte van rond de meter en een gewicht van rond de 1100 gram. De naam “woestijnbuizerd” suggereert dat deze vogel familie is van de buizerd. Maar als je goed kijkt naar de lichaamsbouw en jachttechniek, dan komt deze eerder overeen met de haviken. De Engelse naam Harris Hawk suggereert dat ze havikachtigen zijn.

Voedsel

Deze soort jaagt behendig op allerlei dieren: hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost.

Voortplanting

Het nest bevat twee tot vier eieren en de broedtijd is 31 tot 36 dagen.

Leefgebied

De woestijnbuizerd leeft half-open laaglandgebieden zoals boomsavannes en halfwoestijnen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Chili en Centraal-Argentiniƫ.