Bonte muskaatduif

Ducula bicolor

Bonte muskaatduif

De bonte muskaatduif is een grote duivensoort. Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar. De bonte muskaatduif is geheel wit, met uitzondering van de vleugels die grotendeels zwart zijn net als het laatste derde deel van de staart. De snavel is blauwachtig grijs met een zwart puntje. De ogen zijn bruin. De huid rond de ogen en de poten zijn blauwachtig grijs. De bonte muskaatduif wordt inclusief staart zo’n 38 centimeter en heeft een vleugellengte van 23 centimeter.

 Leefwijze

Deze duivensoort eet voornamelijk fruit. Muskaatduiven plukken vruchten van de bomen. Het opvallende aan deze vogels is, dat ze relatief zeer grote vruchten met flinke pitten in hun geheel doorslikken. Men heeft in hun spijsverteringskanaal vruchten met pitten van 30 x 50mm gevonden. Onder andere muskaatnoten worden door deze duiven gegeten. Vandaar hun naam.

Voortplanting

De rommelige gebouwde nesten van deze vogelsoort zijn te vinden in de bomen op zo’n 10 tot 25 meter hoogte. De bonte muskaatduif legt één enkel ei dat wordt uitgebroed in zo’n 23 tot 25 dagen. Het jong vliegt na nog eens drie weken uit.

Verspreiding

Deze soort komt voor in India, Zuidoost-Azië en Australië. De bonte muskaatduif komt voor in regenwouden, eucalyptus bossen, struikgewas aan de kust, kreken, rivieren, mangroven en kleine eilanden voor de kust.