Zwarte ooievaar

Ciconia nigra

zwarteooievaar

Een grote vogel (122 cm) met rode poten en snavel. Hij verschilt van de gewone, witte ooievaar doordat hij een geheel zwarte kop en vrijwel geheel donkere vleugels heeft. Zwarte ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen. De mannelijke ooievaar weegt ongeveer 4,5 kg, een vrouwelijke ooievaar ongeveer 3,5 kg. Een ooievaar kan gemiddeld 30 jaar oud worden.

Voedsel

Vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren staan op het menu.

Voortplanting

Als twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar hun “liefde” met spectaculair snavelgeklepper. Ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar ‘nesttrouw’. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven. Een ooievaar is vruchtbaar vanaf het derde levensjaar. De eieren zijn kalkwit of doorzichtig geel, zonder tekening. Ze worden in de loop van broedseizoen bruin gewolkt en hebben een fijne korrelige textuur, meestal niet glanzend, maar worden langzaamaan meer en meer glanzend. Een ei weegt ongeveer 110 gram.

Leefgebied

De soort komt voor van Europa tot Zuid-Afrika.
*Een ooievaartje halen betekent het diploma voor kraamverpleegster behalen. Op het bijbehorende insigne staat een ooievaar.